Poziv na ustavnu tužbu svim korisnicima braniteljskih mirovina za povrat oduzetih 10% od mirovine

BRANITELJSKIM UDRUGAMA PROISTEKLIH IZ DOMOVINSKOG RATA, STRADALNICIMA DOMOVINSKOG RATA, HRVATSKIM RATNIM VOJNIM INVALIDIMA, UDOVICAMA POGINULIH HRVATSKIH BRANITELJA, OŠTEĆENIM NE PRIMJENOM ZAKONA

SVIMA

Ukratko da Vas izvijestimo da je Ustavni sud donio Odluku da stavak 2. članka 6.a ZoSMPP-a Vladi Republike Hrvatske ne pruža mogućnost diskrecijske ocjene hoće li ili neće u trenutku kada se ispune pretpostavke propisane stavkom 1. članka 6.a ZoSMPP-a donijeti (na prijedlog ministra nadležnog za financije) odluku o prestanku primjene propisane mjere (iz stavka 1. tog članka).

Uvjeti za povrat oduzetih 10% mirovine ostvarili su se zaključno sa 03.12.2016 godine nakon što je izvješće Državnog zavoda za statistikuo rastu BDP-a za treće tromjesečje postao javno dostupan.

I na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu hrvatskih branitelja i sam ministar, Tomo Medved, priznao je da dug postoji, ali nije bio decidiran kada će se nastali dug početi vraćati, već je ponovo pozivao na socijalnu osjetljivost prema braniteljima koji nemaju primanja ili žive na rubu životne egzistencije. To nije prvi puta da se obraća na takav način, samo da bi izvršio pritisak, iako po pitanju nezaposlenih branitelja i članova njihovih obitelji u godinu i pol nije se ništa značajno promijenilo a što bi dalo naznake da MHB razmišlja o istima.

Naglasili bih pri tome da je ova Vlada 2017 godini temeljem ispunjenih uvjeta rasta BDP-a vratio uskračena prava koja im je SDP-ova Vlada uskratila (vraćene su Sudačke naknade, vratila je 6% smanjenja plaća javnim službenicima, vratila policajcima uskraćene osnovice, isplatila božićnice i regrese kao dodatne pogodnosti) dok su jedino braniteljske i stradalničke mirovine ostale na „čekanju“ nekog boljeg vremena.

Imajući u vidu i teško stanje hrvatskih branitelja, nezaposlenost u obiteljima naših branitelja, tešku političku situaciju u državi, te pod budnim okom javnosti, jer kao branitelji uvijek nešto traže više. Razmotrili smo i ostale situacije u državi da skoro svatko ima pravo boriti se za svoje zakonom određena prava, osim hrvatskih branitelja. Spašavali smo državu, tj. Vlada, koja je našim novcem kupovala skupocjene automobile i trošila novce u neke druge svrhe, samo ne u svrhu skrbi braniteljske populacije, pa tako ministar Tomo Medved nema moralno pravo pozivati na socijalnu i solidarnu osjetljivost, već iznaći sredstava i zbrinuti takve branitelje. Zaista razmotrili smo sve i donijeli odluku da se borimo za naša prava. Kada bi ta sredstva išla u svrhu zbrinjavanja hrvatskih branitelja, većina nas bi se nastalog duga odrekla, ali više povjerenja u sustav nema. Pogotovo sada kada se ne zna zbog političke krize što će uslijediti i isto tako što će biti s „novim“ ZOPHBDR. Stoga smo spremni na podnošenje ustavne tužbe za ishođenje naših prava. Što znači da se ide na ocjenu suglasnosti Zakona sa Ustavom po pitanju članka 6.a ZoSMPP-a.

Uporište imamo u Ustavu RH-a u čl. 58 st. 3, citiram; „Posebnu skrb država posvećuje zaštiti hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida, udovica, roditelja i djece poginulih hrvatskih branitelja“, ako je to tako u praksi, onda griješimo u svemu.

Stoga pozivamo sve zainteresirane skupine, pojedince ili braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata, da nam se pridruže kod podizanje Ustavne tužbe zbog većeg pritiska i zainteresiranosti za rješavanja problematike. Ustavnim rušenjem članka 6.a svi oštećeni branitelji dobili bi mogućnost povrata od datuma nastanka duga (03.12.2016 godine ili 6 mjeseci trenutno) dok privatnim Zahtjevima i Tužbama taj rok teče od datuma predaje i uvijek postoji neizvjesnost sudske prakse.

Drugi dio je i sudjelovanje u participaciji odvjetničkih troškova jer ostvarivanjem prava na povrat mirovina za 10% dobivaju svi pa bi bilo kolegijalno i solidarno da se svi uključimo u ovu inicijativu.

Usput, nas nekolicina predstavnika i predsjednika braniteljskih udruga kao i istaknutih branitelja stvara se klima oko udruženja udruga u jednu zajednicu ili koordinaciju gdje niti jedna udruga ne izgubila svoj identitet niti bi gasila svoju postojeću udrugu. Ima raznih prijedloga i modaliteta, ali prije bi htjeli vidjeti zainteresiranost za ovakovu ideju i raspravom došli do kriterija i način djelovanja. Cilj i smjernice su poznate. Ono o čemu moramo razmisliti je da to bude stvarno kohezija i zajedništvo.

Molimo Vas da svoje odgovore dostavite na e-mail adresu: udrugahrvatskihbraniteljarh@gmail.com, a sve potrebne informacije možete dobiti na broj mobitela: 098 410 837 (Guido Hornik), 092 305 3222 (Anđelko Vižentin) i 095 214 00 01 (Dražen Šemovčan – Šeki).

Nadamo se da zajedničkoj suradnji prvo oko ustavne tužbe, a na tome praviti zajedništvo i udruživanje udruga za sveopće dobro nas i naše djece.

INICIJATIVA  ZA USTAVNU TUŽBU